GOOD FOR NOTHING?
Bringing smart folk together, applying their skills to accelerate the work of cause-led innovators
Designers, ontwikkelaars, illustratoren, engineers, hackers, duurzaamheidsgoeroes, coders, filmmakers, schrijvers, productietijgers, bloggers, marketeers, strategen, bouwers en planners werken een volle avond lang belangeloos samen om duurzame ondernemers verder op weg te helpen. En daarmee hun impact te vergroten.
Good For Nothing? Natuurlijk niet.
Onze ervaring is dat iedereen met meer naar huis gaat dan waarmee hij/zij kwam. Omdat het mooi is om sociale vernieuwers verder op weg te helpen. Omdat het energie geeft om dit met een creatieve, innovatieve en enthousiaste club mensen samen te doen. En natuurlijk omdat er drank en muziek in het spel is. Er zijn slechtere manieren om je vrijdagavond te besteden.
En we zijn niet de enigen die daar zo over denken: er zijn inmiddels veertig chapters wereldwijd, van de UK tot aan Brazilië. Nieuwsgierig naar de ervaringen van deelnemers? Check de video How it Works of lees de Warblings op deze site.
Met Good For Nothing willen we ventures naar huis sturen met meer dan alleen ideeën. Ideeën zijn mooi. Prachtig zelfs. Maar zonder de uitvoering ervan blijft het bij mooie ideeën. Doel van de gigs is om tot een zo concreet mogelijk resultaat te komen: een verbeterde website, nieuw artwork, een concreet concept en planning voor een campagne, een online promo (of toch minimaal het story board!), een uitgewerkte strategie of een nieuw recept.
We vertellen je binnenkort meer over de avond zelf, maar voor nu kunnen we vast met trots de venture aankondigen waaraan we gaan werken:
STADSGAS ROTTERDAM
Philip Troost van Stadsgas Rotterdam heeft een droom: alle inwoners van Rotterdam voorzien van schone energie door GFT-afval om te zetten in biogas. Minder kosten voor afvalverwerking en schonere energie: win-win dus! De eerste grote installaties gaan draaien op etensresten uit grote hotels en restaurants, maar met de Stadsgas Stichting wil Philip ook buurt coöperaties gaan ondersteunen met het opzetten van hun eigen groene energiesysteem.
De eerste biogas-installatie wordt in 2015 geplaatst in het Vierhavengebied in Rotterdam. De restwarmte die daar vrijkomt gaat ingezet worden voor de viskwekerij van Uit Je Eigen Stad, de locatie van deze GFN Rotterdam gig. Good For Nothing Rotterdam wil Stadsgas graag ondersteunen bij het verduurzamen van de energievoorziening in de stad. Alvast wat meer weten? Lees het interview met Philip over zijn plannen met Stadsgas.
Briefing Stadsgas Rotterdam
Voor Stadsgas gaan we werken aan twee stevige maar mooie challenges. Een uitgebreide briefing volgt in de komende weken maar hieronder vast een korte omschrijving van de twee uitdagingen die Stadsgas graag bij Good For Nothing wil neerleggen:
Stadsgas wil met kleine, verplaatsbare biovergisters ook inwoners van Rotterdam op wijkniveau de kans bieden hun afvalverwerking zelf te regelen en daarmee duurzame energie terug te winnen. De opbrengsten hieruit kunnen weer worden ingezet om de buurt te verbeteren, de energierekening van een buurtcentrum te voldoen, of buurtbewoners simpelweg van een eigen extra zakcentje te voorzien.
Er komt uiteraard wel wat kijken bij het coördineren hiervan. Het aanvragen en plaatsen van de vergister is vrij eenvoudig. Maar hoe ga je als buurt het GFT-afval inzamelen? Hoe mobiliseer je bewoners? En hoe ga je om met buurtbewoners die niet enthousiast zijn? Wie verzorgt de administratie, en wie bepaalt wat er gedaan wordt met de inkomsten? Kortom:
(1) Hoe zou een wijk dit het best kunnen organiseren? Is er een blauwdruk of toolkit te maken waarmee waarmee inwoners op wijkniveau eenvoudig zelf aan de slag kunnen?
welke juridisch vorm is het meest geschikt: coöperatie, broodfonds of ander collectief?
hoe voorkom je scheve verhoudingen binnen zo'n collectief op het gebied van inzet en output?
zijn er manieren te bedenken om evt. geschillen te voorkomen of zelfs op een goeie manier op te lossen door bijv. inzet van 'games' of 'communicatie-strategieën'?
(2) Hoe kan Stadsgas inwoners van Rotterdam op zo'n fijnmazig wijkniveau het best bereiken?
hoe vertel je het verhaal van Stadsgas kort en pakkend om buurtbewoners enthousiast te maken?
welke (low budget) middelen zijn hiervoor te bedenken en hoe zijn die het beste in te zetten?
is er een online promo te maken, een mooi campagne-concept?
zijn er goeie acties te bedenken die free publicity kunnen genereren?
en wat is uit te werken binnen de avond die we hebben!
Weet je niet zeker of jouw skills aansluiten bij de briefing? Maak je daar alvast geen enkele zorgen over: je bijdrage is altijd zinvol.
Aanmelden
Nieuwsgierig geworden? Mooi.
Aanmelden is simpel: klik op de I'm attending button en de rest wijst zich vanzelf (en laat je niet afleiden door die sliding scales.. no one cares. Really.). Aanmelden verplicht je tot niets! Geef ons alleen even een seintje als je toch niet komt.
GFN Rotterdam is ook te volgen via Twitter en Facebook
FAQ's
Duren de gigs altijd een avond?
Nee, er zijn ook gigs van 24 uur of zelfs 48 uur (no worries, dat is inclusief slaap!). Die langere gigs leveren natuurlijk veel op en zijn prachtig, maar vragen ook veel tijd van de deelnemers. We wisselen daarom af met kortere avond-gigs.
Waarom moet je je aanmelden?
Aanmelden is nodig omdat we een idee willen krijgen van wie er komt, welke specialisaties aanwezig zijn en hoeveel drank we moeten inslaan. OK, dat laatste is een beetje overdreven, maar we zorgen wel altijd voor een fijne basiscatering!
Voor wie is GFN toegankelijk?
Voor iedereen met een enthousiaste instelling, een open mind en de zin om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen in de korte tijd die ervoor staat.
Is GFN te vergelijken met een brainstorm?
Nee! Doel van Good For Nothing is de ventures na afloop echt naar huis te sturen met concreet resultaat. Dus de ideeen- en brainstormfase voorbij.
Hoe worden de gigs ingedeeld?
Daar zijn we heel duidelijk over: dat hangt af van de deelnemers zelf. De ervaring is dat dat ook het beste werkt. We geven wel een paar tips mee om de tijd zo effectief mogelijk in te vullen maar de rest is up to you!
Wat gebeurt er met het resultaat?
Dat is uiteindelijk aan de ventures zelf. Belangrijk om te melden is dat deelnemers geen eigenaar zijn van de uitkomst van de gig. Met andere woorden: met de producten of ideeen die tijdens de gig zijn ontwikkeld mag de venture zelf aan de slag. Wel gebeurt het geregeld dat er een samenwerking voortkomt uit de bijeenkomst.
Melden de ventures waaraan gewerkt wordt zich zelf aan?
Nee. De ventures worden geselecteerd door Good For Nothing. We kijken naar innovatieve vernieuwers die we zelf interessant of mooi vinden, wel altijd met een link naar Rotterdam. Daarbij moet een venture zichzelf ook aangesproken voelen door het concept: je weet nooit waarmee je naar huis gaat, en wat anderen met je 'toko' van plan zijn.
Maar uiteraard zijn tips altijd welkom!
Werkt de organisatie ook Good For Nothing?
Ja, volledig. We doen het omdat we geloven dat je met het samenbrengen van mensen uit verschillende disciplines in een korte tijd enorm veel kunt bereiken. En omdat we met het ondersteunen van duurzame vernieuwers ook onze eigen impact vergroten.